Advertisement
 1. Music & Audio
 2. Music

Како музиката го подобрува менталното здравје

by
Read Time:8 minsLanguages:

Macedonian (Македонски јазик) translation by Andrijana Mitevska (you can also view the original English article)

Ако погледнете во светот денес, не можете да помогнете да бидете длабоко загрижени од условите во кои растат нашите млади луѓе.

Напредоците направени во науката, технологијата, медицината и уметноста се застарени со загадувањето на природната средина врз која зависиме, недостатокот на напредок во подобрувањето на основниот квалитет на животот и неможноста да се решат разликите без да се прибегне кон насилство.

Не само што младите мора да се соочат со безброј ефекти од сите овие прашања, но како што тие трошат повеќе и повеќе од својот живот на интернет, тие се изложени на проблеми денес возрасни никогаш не се соочуваат кога растат. Проблеми како што се сајбер-криминалот, сајбер-малтретирањето, расипани и понижувачки коментари и насилни видео-игри.

Не е ни чудо што менталната болест меѓу најмладите членови на нашето општество е огромна загриженост. Додај кон ова стигмата што сѐ уште ја опкружува менталната болест и не е ни чудо што, секоја година, младите луѓе самоуништувајќи се од самоубиство, злоупотреба на супстанции и други самоповредни однесување, се далеку од добивање на помош што им треба и заслужуваат.

Во чест на Светскиот ден на менталното здравје, со својата тема на младите и менталното здравје во светот што се менува, во оваа статија ги гледам менталните болести и како музиката помага да се подобри менталното здравје и доброто на вас или вашето дете. 

Sad GirlSad GirlSad Girl
Envato Stock Photo

Дефинирано ментално здравје

Пред да погледнете во ментална болест, важно е да се разбере менталното здравје.

Терминот ментално здравје се однесува на целокупната психолошка благосостојба на една личност. Тоа го вклучува начинот на кој се чувствуваме за себе, за нашата способност да управуваме со нашите емоции и да се справиме со животните предизвици. Станува збор за квалитетот на нашите односи со семејството, пријателите, бизнис колегите и светот во целина.

Може да се има добро ментално здравје или да се доживее лошо ментално здравје, кое е попознато како ментална болест.

Добро ментално здравје

Доброто ментално здравје, според Фондацијата за ментално здравје, првенствено се однесува на способноста да "чувствува, изразува и управува со низа позитивни и негативни емоции, да формира и одржува добри односи со другите и да се справи со и да управува со промените и неизвесноста".

Од клучно значење е да се напомене дека доброто ментално здравје не значи дека никогаш нема да почувствувате тага, анксиозност, паника или стрес. Напротив, луѓето кои се во добра ментална здравствена состојба можат да се вратат назад од предизвиците што ги создаваат овие емоции на ист начин како што физички здраво лице може да се опорави од болест или повреда.

Оваа способност за отскокнување, исто така позната како еластичност, им овозможува на луѓето со добро ментално здравје да останат фокусирани, флексибилни и продуктивни во добро и лошо време.

Sad Young BoySad Young BoySad Young Boy
Envato Stock Photo

Ментална болест

Менталната болест има многу форми и влијае на начинот на кој размислуваме, чувствуваме и делуваме. Според Фондацијата за ментално здравје, менталните болести традиционално се поделени во групи со невротични или психотични симптоми.

Невротичните ги опфаќаат симптомите кои можат да се сметаат како тешки форми на нормални емоционални искуства, како што се депресија, анксиозност или паника

Психотичните симптоми мешаат со перцепцијата на лицето за реалноста и може да вклучуваат халуцинации како што се гледање, слух, мирис или чувство на работи кои никој друг не може да ги направи.

Имаше многу стигма поврзани со ментална болест во текот на годините. Поради оваа причина, луѓето имаат тенденција да ги симнат симптомите или да ги игнорираат додека не станат опасни по живот.

Важно е, сепак, да се разбере дека менталната болест е медицинска состојба исто како дијабетес, рак или хипертензија. И исто како и секоја друга болест, може да се дијагностицира и третира така што страдателот продолжува да живее целосен живот.

Влијанието на менталните болести врз младите

Светската здравствена организација (СЗО) проценува дека во светот 10-20% од децата и адолесцентите имаат ментални нарушувања. Тие велат дека "половина од сите ментални болести започнуваат на возраст од 14 и три четвртини до средината на 20-те години" и дека "ако не се лекуваат, овие состојби сериозно влијаат врз развојот на децата, нивните образовни постигнувања и нивниот потенцијал да живеат исполнет и продуктивен живот . "

Овие статистики стануваат уште вознемирувачки кога се читаат достапните статистички податоци за самоповредување и злоупотреба на супстанции кај младите во земјите кои ги снимаат таквите податоци. Moreso кога се земе предвид дека СЗО известува за самоубиство како втора водечка причина за смрт кај младите на глобално ниво.

Sad Muslim GirlSad Muslim GirlSad Muslim Girl
Envato Stock Photo

Знаци и симптоми на ментална болест

Не може доволно да се нагласи дека ако имате самоубиствени мисли, или некој пријател или дете изразува самоубиствени мисли или намери или мисли дека ќе им наштети на другите тогаш мора веднаш да побарате медицинска помош.

За други случаи каде што потребата за помош не е толку очигледна, Американската психијатриска асоцијација обезбедува листа на знаци и симптоми кои треба да внимаваат.

Ако вие, вашиот пријател или дете се соочуваат со неколку од нив и тие влијаат на способноста да учат, да работат или да се поврзувате со другите, важно е да продолжите со професионалец за ментално здравје.

Раната интервенција често ги минимизира или одложува симптомите, ја спречува хоспитализацијата и ја подобрува прогнозата.

 • Промени во спиењето или апетитот-драматичен сон и апетит промени или пад на личната нега
 • Промени во расположението-брзи или драматични промени во емоциите или депресивни чувства
 • Повлекување - Неодамнешно социјално повлекување и губење на интерес за претходно уживаните активности
 • Пад во функционирањето - Невообичаен пад во функционирањето, во училиштето, во работата или во општествените активности, како што се напуштање на спортот, неуспех во училиште или тешкотии во вршење познати задачи
 • Размислување на проблеми - Проблеми со концентрација, меморија или логичка мисла и говор, кои тешко се објаснуваат
 • Зголемена осетливост - зголемена чувствителност на место, звуци, мириси или допир; избегнување на прекумерно стимулирачки ситуации
 • Апатија-Губење на иницијатива или желба за учество во било која активност
 • Чувствително исклучување - Нејасно чувство на исклучување од себе или околината; чувство на нереалност
 • Нелогично размислување-Невообичаени или претерани верувања за лични овластувања за да се разберат значењата или да влијаат на настаните; нелогично или "магично" размислување карактеристично за детството кај возрасно лице
 • Нервозност-страв или сомневања на другите или силно нервозно чувство
 • Невообичаено однесување - Чудно, некарактеристично, чудно однесување

Како музиката го подобрува менталното здравје на детето

Boy with GuitarBoy with GuitarBoy with Guitar
Envato Stock Photo

Дозволете ми прво да ви објаснам дека музиката не е замена за барање на помош на квалификуван професионалец за ментално здравје, ако некој ги доживува знаците и симптомите поврзани со менталните болести наведени погоре.

Сепак, широко е документирано дека и слушањето и создавањето на музика може да има позитивни ефекти врз расположението, а со тоа и врз менталното здравје на едно лице.

Затоа, вклучувањето на музиката во секојдневниот живот може да ви помогне и вие или вашето дете да се опуштите и да се чувствувате центрирано, да ја зголемите ефикасноста на процесирањето на мозокот и да го издигнете расположението и мотивацијата.

Еве пет начини да се вклучат музиката во вашиот сопствен живот или она на вашето дете.

1. Отстранување на осаменоста

Осаменоста е неизбежен дел од човечкиот живот, но за младите честопати може да се чувствуваат како потврда за нивната безвредност, дека во моментот никој не е достапен за да ги одржи компанијата.

Убавината на музиката е тоа што може да ги уапси тие чувства на осаменост и изолација преку создавање чувство на поврзаност со пејачот и искуствата и емоциите кои се изразени во песната.

Покрај тоа, според студијата што се дискутира во "Медицински дневен весник", музичката терапија е ефикасен и економичен третман за депресија кај децата и тинејџерите.

2. Поттикнување на релаксација

Голем дел од музиката што ја слушаат младите може да агитира, а не да се релаксира. Сепак, долго време е утврдено дека музиката може да дејствува како алатка за управување со стресот и релаксација на помош.

Ако вашето дете се чувствува вознемирено, вознемирено или панично, да ги легнете на каучот половина час и да ги запознавате со тивка класична или нова возраст или инструментална музика.

Придобивките за нив ќе бидат забавување на пулсот и срцевиот ритам, намалување на крвниот притисок и намалување на нивото на стрес хормоните.

3. Подобрување на концентрацијата

Проблеми со концентрација или преосетливост кон околината се некои од оние проблеми кои можат да се појават со ментална болест, а уште едно од многуте придобивки од музиката за ментално здравје е тоа што таа има способност да ја подобри вашата концентрација и да ви помогне да се фокусирате на одредени задачи.

Изнаоѓањето на вистинската музика може да биде малку незгодно, бидејќи сите имаме различни музички вкусови, но генерално инструменталната музика е подобра од музиката со текстови кои можат да го одвлечат вниманието. Обидете класично, инструмент транс, џез, техно или други инструментални звуци кои звучи нежно во позадина.

4. Зголемете ја мотивацијата

Ако вие или вашето дете има задача да направите што изгледа премногу застрашувачко или премногу здодевно за зборови, музиката со брз темпо може да има значајно влијание врз добивањето на задачата.

Студиите за спортистите покажаа дека забавената музика всушност ве успорува - физички и ментално - додека брзата музика има спротивен ефект.

Значи да се добие таа брза музика cranking.

5. Поттикнување на само-изразување

Конечно, ако на детето им е тешко да ги изразат своите емоции, обидете се да се свртите кон музиката за помош.

Наместо да трошат часови од нивното време што го трошат интернет ѓубрето, да ги вклучите за да креирате сопствена музика на нивниот компјутер.

Само основите на компјутерот и софтверот како што е GarageBand е сè што им е потребно за да започнат да прават сопствена музика и да изразуваат звук што сè уште не можат да направат со зборови.

Заклучок

Како што сте виделе во оваа статија, менталната болест е се 'поголем предизвик за младите луѓе од целиот свет, но со поголема свест и поддршка, ние можеме да им помогнеме да ја добијат грижата што ја заслужуваат.

За повеќе информации за тоа како можете да помогнете, посетете ја веб-страницата на Светската федерација за ментално здравје.

Понатамошна помош

За листа на организации за поддршка, користете ги следните ресурси:

Advertisement
Advertisement
Looking for something to help kick start your next project?
Envato Market has a range of items for sale to help get you started.