Unlimited royalty free music tracks, footage, graphics & courses! Unlimited asset downloads! From $16.50/m
Advertisement
 1. Music & Audio
 2. Mixing & Mastering

Мастеринг со Deadmau5

by
Read Time:4 minsLanguages:

Macedonian (Македонски јазик) translation by Stefan Nikolov (you can also view the original English article)

Во ова видео, Deadmau5 го претставува својот мастеринг работен тек, кој беше спонзориран од брендот Razer. Насловот на композицијата е Imaginary Friends и тој нè воведува во фазата на производство во претходните епизоди.

Другите делови можете да ги најдете на каналот Razer Youtube.

Deadmau5 го применува овој ланец за совладување:

 1. EQ
 2. Compressor
 3. Multiband compressor
 4. Limiter

1. Ableton EQ Eight

Deadmau5 вели дека секогаш се намалува под 20Hz, поради две причини:

 1. Не можете да чуете ништо под таа фреквенција
 2. Тоа го прави повеќе простор за песната

Додека го следите видеото, тој добива и до 35Hz, што е малку слично со Deadmau5 со неговите високо-крајни ATC монитори.

Интересно е што тој вели дека дури и не може да чуе под 35Hz дури и со subs. Или можеби тој не сакаше да го повиши тонот. Дури, ако не слуша, веројатно може да го почувствува во своето тело. Во неговото студио има 7.1 систем изграден само со ATC SCM45A монитори.

До крајот на делот, тој го поставува нискиот сече околу 35-38Hz, со наклон од 48dB / октава. Deadmau5 споменува дека тој често го користи бесплатниот Инженерски филтер (Windows VST) за екстремно ниски намалувања.

Можете да го користите и Fabfilter Pro-Q v2 за тоа. Мислам дека Deadmau5 размислува за филтерот од 120dB / октава кога вели дека во врска со најсилниот пресек, "секој од овие методи на дизајнирање филтер може да се примени за да се создаде нископропусен, високопропусен, band-pass, band-reject, high- / ниски полици и врв / натопи филтри со нарачки до 20. "

Ова е описот на филтерот на инженерот за филтерот за 20 редови. Така, 20 x 6dB е 120dB / октава.

Најсилното намалување на Ableton е 48dB / октава, така што можете да направите само посилен со користење на повеќе EQs во серија. На Ableton EQ Eight е означен 4x. Ова е 48dB филтер.

2. UAD Сенка Хилс Мастеринг компресори

Во овој дел можете да видите околу 1dB слабеењето, ова се користи за лепење заедно на миксот.

Овој приклучок може да се користи само со хардверската DSP картичка, од UAD webshop. Нема други верзии.

Овој лепак ефект помага да се компресира заедно звукот. Тоа го прави таков карактер на мешавина што го прави интересно, чувство на комплетноста, илузија на потера.

Можете да го користите не само на мајсторот, туку и на групни канали. Синоним за ова се вика бус компресија.

3. Xfer Records OTT

Ова е повеќе-бенд компресор додаток кој компресира неколку децибели на неколку опсези. Мулти-бенд компресорот може да ги компресира опсезите поинаку, па затоа е покомплексен од едноставниот еден бенд компресор.

Ова се вредностите на атенуација и засилување со сооднос броеви, каде што мал број е основната релативна единица.

 • Ниска: 1
 • Среднa: 3
 • Висока: 2

Не можам да видам попрецизна вредност од видеото. Тој користи дефиниција, што е почетна точка за експериментирање од него.

4. Ableton Limiter

Deadmau5 ја применува конечната контрола на јачината на звукот со

 • +10 dBFS влез засилување, и
 • -0,3 dBFS до излезот

Тоа засилување од 10dB создава ефект на врв / минлив тип на конечниот микс. Значи, при ова намалување на степенот, засилување се менува врз основа на материјалот за микс.

Константното намалување од 6-8dB целосно ќе го уништи овој микс.

Резиме

Deadmau5 добива одличен звук и добар господар од правилен звучен дизајн и мешање. Значи, во фазата на мастеринг, тој не мора многу да направи. Претходната работа е поважна тука од фазата на мастеринг.

Тој признава дека "нема магичен господар синџир", што е секогаш добро за миксот.

Ги менува подесувањата и приклучоците во зависност од песната, а исто така ги експериментира со наредбата и параметрите на приклучокот.

Она што е честа појава во сите мастеринг сесии е мастеринг ограничувачот на крајот од синџирот на дејство.

Излезот или таванот е секогаш помал од 0 dBFS. Стандардното поставување за ова е -0.3 dBFS во Ableton. Ова е практична вредност, која е корисна во повеќето случаи. Добро е да се задржи некоја глава од апсолутно максимум 0 dbFS.

Иако тој не направи моно-проверка, го препорачувам ова во секоја сесија за време на работниот тек. Најлесен начин за тоа е да се користи DAW стандардно, што е Utility во случај на Ableton.

Advertisement
Advertisement
Looking for something to help kick start your next project?
Envato Market has a range of items for sale to help get you started.