7 days of royalty free music tracks, footage & graphics - for free!* Unlimited asset downloads! Start 7-Day Free Trial
Advertisement
 1. Music & Audio
 2. Software

Некои од софтверот што го користиме во Envato Tuts + музика и аудио

Read Time: 11 mins

Macedonian (Македонски јазик) translation by Stefan Nikolov (you can also view the original English article)

Во ова упатство, јас зборувам за некои од популарните софтвери што го користат инструкторите на Envato Tuts + во упатствата што ви ги презентираат.

Ableton Live

Ableton Live е моќна дигитална аудио работна станица (DAW) и музички секвенсер, за Mac и компјутер, која има иновативна функција во реално време, неверојатни можности за уредување и голема библиотека на звуци и инструменти

Тоа е софтвер за креирање на музички идеи, претворање во финални песни, па дури и нивно пренесување на сцената.

Има два вида:

 • класичен приказ на аранжман, каде што се изложени музички идеи по временска линија, и
 • уникатен преглед на Сесија, каде што можете да импровизирате и брзо да експериментирате со музички идеи.

Ableton вели дека Live е брз, забавен, интуитивен начин да се направи музика.

Cubase

Cubase Pro 9

Cubase Pro комбинира извонреден аудио квалитет, интуитивно ракување и збирка на високо напредни аудио и MIDI алатки кои ги користат производители на музика и музичари за компонирање, снимање, мешање и уредување на музиката.

Cubase Artist 9

Cubase Artist нуди голем број докажани алатки за уредување и секвенционирање базирани на истите основни технологии што ги користат и ценети музичари од целиот свет.

Cubase Elements 9

Со многу нови функции и подобрувања, Cubase Elements го претвора компјутерот во комплетен производствен систем за снимање, уредување и мешање на аудио и MIDI песни.

 • Cubase Објаснет

 • MIDI Inserts and Sends in Cubase

DaVinci Resolve

Првично дизајниран за елитни колористи во Холивуд, DaVinci Resolve се користи на повеќе играни филмови и телевизиски емисии од која било друга алатка. DaVinci Resolve ви овозможува да креирате слики кои не се можни со други софтверски алатки.

DaVinci е најбрзо растечки и најнапреден софтвер за уредување. Со DaVinci Resolve 14, добивате аудио алатки Fairlight специјално дизајнирани за производство на филмови и телевизии. Се бара еден клик за да се префрлате помеѓу уредување, исправување на бои, аудио мастеринг и испорака.

Ако соработувате во тим, секој може да работи на истиот проект во исто време.

Garageband

GarageBand е комплетно опремено студио за создавање музика за Mac. Доаѓа со комплетна звучна библиотека која вклучува инструменти, предетови за гитара и глас и избор на тапанари и перкусионисти.

Со функциите на Touch Bar за MacBook Pro и интуитивен, модерен дизајн, лесно е да се научат, да играат, снимаат, да се создаваат и споделат музички креации низ целиот свет.

 • On YouTube: GarageBand for iPad

 • Getting Started With Garageband On The iPad

Logic Pro X

Logic Pro е дигитална аудио работна станица (DAW) и MIDI секвенца софтверска апликација за Apple Mac OS X и MacOS. Првично беше создаден во раните 1990-ти години како Notator Logic или Logic од германскиот развивач на софтвер C-Lab кој подоцна стана Emagic.

Стана производ на Apple, на крајот познат како Logic Pro, откако Apple го купи Emagic во 2002 година. Ова е втор најголем DAW според анкетата спроведена во 2015 година.

 • Кратенки за Logic Pro X

 • Logic Pro X Guitarist Tools

Kong

Kong Drum Designer не е редовен тапан модул. Тоа е тапан модул фокусиран на допуштајќи да го добиете токму тој звук на тапан што го следите.

Конг има 16 чинии и 16 тапани. Можно е да се изградат звуци на тапани врз основа на кој било од деветте различни модули на тапан и да се подобри звукот со 11 генератори и ефекти за поддршка.

Можете да програмирате автоматизација, да создавате наизменични групи и да дозволите моќниот секвенсер на Reason да го контролира ударот.

Malström

Malström Graintable Synthesizer не е вашиот секојдневен синтетизатор. Тоа не делува како едно и сигурно не звучи како едно. Тоа е врската што недостасува помеѓу ракетната наука и музичката технологија.

Graintable синтеза не е ниту грануларна ниту wavetable синтеза, но комбинација од најдобрите од двата методи. Резултатите се возбудливи, контролирани и текстурално многу различни.

Pro Tools

Pro Tools е дигитална аудио работна станица која ја развива и издава Avid Technology за оперативните системи на Microsoft Windows и OS X. Pro Tools може да се користи за широк спектар на снимање на звук и производство на звук.

Како и целиот софтвер за дигитални аудио работни станици, Pro Tools ги врши функциите на мултитрекарен магнетофон и аудио миксер, заедно со дополнителни функции кои можат да се изведуваат само во дигиталниот домен, како што се недеструктивното уредување, користејќи ја функцијата за откажување, која овозможува инженер за да ги отстрани сите промени што не му се допаѓаат.

 • How to Compress Rock Vocals Like a Pro

 • Morphing in Pro Tools

Reaper

Reaper е комплетна апликација за дигитално аудио производство за Windows и OS X, нудејќи целосен мултитреквен аудио и MIDI снимање, уредување, обработка, мешање и мастеринг на алатки.

Reaper поддржува широк спектар на хардвер, дигитални формати и приклучоци и може да биде сеопфатно проширен, скриптен и модифициран.

 • Working with Multiple MIDI Items in Reaper

 • Користење на Reaper: Прв дел

Reason

Reason е дигитална аудио работна станица за креирање и уредување на музика и аудио развиена од шведски развивачи на софтвер Propellerhead Software.

Reason имитира група на хардверски синтисајзери, семплери, сигнални процесори, секвенциони системи и миксери, кои можат слободно да се меѓусебно поврзани на произволен начин.

Reason може да се користи како комплетно виртуелно музичко студио или како сет на виртуелни инструменти кои треба да се користат со други секвенционирачки софтвер на начин кој имитира изведби во живо.

 • Discover Propellerhead's Reason

 • Record and Process Hardware In Reason

Sony Vegas

Sony Vegas првично беше развиен како аудио едитор кој се разви во нелинеарен уредувач (NLE) за видео и аудио од верзија 2.0.

Вегас има мултитрекинг видео и аудио уредување во реално време на неограничени траки, видео-секвенционирање независно од резолуцијата, комплексни ефекти и алатки за композиција, 24-битно / 192 kHz аудио поддршка, VST и DirectX plug-in-ефект и мешање на Dolby Digital опкружувачки звук.

 • Верзијата 10, Vegas Pro работи на Windows 7, Windows 8 и Windows 10
 • Верзијата 11 ја намали поддршката за Windows XP, а верзијата 12 е само 64-битна
 • Верзијата 13 ја намали поддршката за Windows Vista

Во 24 мај 2016 година, Sony објави дека продава Vegas (и поголемиот дел од својата "Creative Software" линија) на MAGIX, кој ќе продолжи да го поддржува и развива софтверот.

 • How to Use Sony Vegas Pro in 60 Seconds

Thor

Каде што другите синтисајзери користат една специфична форма на синтеза и еден единствен филтер, синтезаторот на Thor polysonic има шест различни типови осцилатори и четири уникатни филтри.

Thor is the most powerful synth ever created; an unstoppable monster of a sound generator that uses synthesiser technology from the last 40 years.

Vordio

Vordio is an audio post production workflow tool that converts XML exported from a non-linear editor (NLE) video project into a Reaper audio project for audio post production.

Currently supported are XML exports from Final Cut Pro X, Adobe PremiereDaVinci ResolveEditshare LightworksFinal Cut Pro 6 & 7. Also supported are AES31 and OpenTL formats for use with Nuendo StudioOne DAWs & Tascam hard disk recorders.

Заклучок

Во ова упатство ви дадов дел од софтверот што го користат инструкторите во упатствата што ги произведуваат за Envato Tuts + Music и Audio.

Јас вклучив линкови до некои од упатствата за секој од овие производи. Користете го полето за пребарување на горната десната страна од веб-страницата Tuts + за да пребарувате за поинтересни упатства низ низа теми.

Advertisement
Did you find this post useful?
Want a weekly email summary?
Subscribe below and we’ll send you a weekly email summary of all new Music & Audio tutorials. Never miss out on learning about the next big thing.
Scroll to top
Looking for something to help kick start your next project?
Envato Market has a range of items for sale to help get you started.